nytt elektrisk anlegg pris

Nytt elektrisk anlegg: Pris, informasjon og planlegging

Hva er et elektrisk anlegg?

Et elektrisk anlegg er sammensetningen av alle elektriske installasjoner, for eksempel:

  • stikkontakter
  • koblingsbokser
  • lyspunkter
  • sikringer
  • sikringsskap

Alle disse elementene som er koblet sammen utgjør det elektriske anlegget. Den faglige benevnelsen for dette er Installasjonsmateriell.

Dersom du har gamle stikkontakter, lysbrytere, ledninger eller et sikringsskap med skrusikringer kan det være et tegn på at du bør bytte til et nytt elektrisk anlegg – eller oppgradere ditt nåværende elektriske anlegg.

Få et uforpliktende tilbud

Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal elektriker.

Få et tilbud

Hvis det slurves med vedlikeholdet av det elektriske anlegget, kan dette utgjøre en stor brannfare. Feil i det elektriske anlegget er den vanligste årsaken til boligbrann. Derfor er det viktig å ha et elektrisk anlegg med moderne standard, slik at man unngår brannfarer og bekymringer rundt dette.

Har du fortsatt gamle skrusikringer bør du umiddelbart oppgradere sikringskapet til ett med nye og moderne automatsikringer. Sikringsskapet er selve hjertet i det elektriske anlegget, og dette bør være i topp stand. Bruk derfor sansene til å avdekke om det er noen avvik. Lukter det svidd, bør du se etter brennmerker eller om det er smeltet plast på strømlederne. Dette er soleklare tegn på at du bør bytte eller oppgradere hele sikringsskapet

Alt av arbeid som utføres på elektriske anlegg krever fagkunnskap. Derfor kreves det at du må bruke en autorisert elektriker dersom det skal feilsøkes og/eller utbedres feil og mangler på det elektriske anlegget. Det er boligeier selv som er ansvarlig for det elektriske anlegget. Derfor må du påse at det foreligger dokumentasjon på alt arbeid som er utført.

Dokumentasjon på utført el-arbeidet, kalles samsvarserklæring. Dette dokumentet fungerer som en garanti for deg, ved at arbeidet er fagmessig utført. Om du i senere tid skal selge boligen din, lønner det seg å ha dokumentasjon på plass, ellers kan potensielle kjøpere av boligen faktisk gi deg et lavere bud enn de ellers ville gjort. Om du ikke følger forskriftene og lovene som gjelder, vil el-installasjonen regnes som ulovlig. Samsvarserklæringen får du av elektrikeren etter arbeidet er utført. Ta godt vare på denne dokumentasjonen!

5 ting du bør tenke på hvis du lurer på om du bør bytte elektrisk anlegg:

  1. Tåler ditt elektriske anlegg dagens strømforbruk?
  2. Hvor gammelt er el-anlegget? Må hele det elektriske anlegget byttes eller kan deler av el-anlegget oppgraderes?
  3. Bruk en faglært elektriker som har gjort slike jobber tidligere.
  4. Skaff god oversikt over hva som skal gjøres og til hvilket budsjett.
  5. Sjekk jordfeilbryteren minst én gang i året ved å trykke på testknappen i sikringsskapet. Jordfeilbryteren skal da slå ut sikringen. Hvis sikringen ikke slås ut må jordfeilbryteren byttes ut av en elektriker.

Få et uforpliktende tilbud

Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal elektriker.

Få et tilbud

Hva koster et nytt elektrisk anlegg?

Et helt nytt elektrisk anlegg kan koste alt fra kr 100 000,- til kr 400 000,- inkl. mva. Dette er et komplisert spørsmål, hvor det er mange ulike faktorer man må ta hensyn til i beregningen.

For en typisk bolig på ca. 100m² koster det vanligvis rundt kr 150 000,- for et nytt elektrisk anlegg. For en større enebolig på 200m² eller mer kan prisen i enkelte tilfeller overstige både 3 og 400 000,-.

I priseksemplene har vi tatt for oss en komplett utskifting av alle ledninger, stikkontakter, sikringer, sikringsskap og alt som følger med. Om det bare er enkelte deler av ditt elektriske anlegg som krever en oppgradering, så vil prisen sannsynligvis bli lavere enn i eksemplene. Om det derimot kreves utbedringer utover det som er normalt, kan prisen også bli høyere.

Hva påvirker prisen på nytt elektrisk anlegg?

Prisen på et nytt elektrisk anlegg vil selvfølgelig variere alt ettersom størrelse på boligen, type bolig, alder på boligen, og om hele det elektriske anlegget skal byttes eller om det kun er deler av det elektriske anlegget som skal oppgraderes.

Noen typiske faktorer som påvirker pris på bytte av elektrisk anlegg:

  • Har du åpent eller skjult anlegg fra før av?
  • Hvilke tekniske løsninger ønsker du?
  • Hvordan varmes boligen opp i dag?

Åpent eller skjult elektrisk anlegg?

De fleste eldre boliger har det som kalles for et åpent elektrisk anlegg. Det betyr i hovedsak at alle ledninger som tilhører det elektriske anlegget ligger utenpå veggen. I de litt nyere boligene og i alle nybygg som oppføres er det normalt å ha et skjult anlegg. Det vil si at alt av elektriske ledninger og kabelføringer blir bygd inn og lagt bak vegger og tak. Dette skaper visuell orden i boligen og ser penere ut, ved at man slipper metervis med kabler som ligger utenpå veggene og langs taket.

Om du for eksempel i senere tid skal male vegger og tak, vil denne jobben bli betraktelig mye enklere, da det kan være vanskelig å maskere ledninger og få et pent sluttresultat, når det er ledninger i veien.

Skal du oppgradere fra et åpent anlegg til skjult anlegg, vil dette naturligvis være mer kostbart enn å gå fra åpent til åpent, eller skjult til skjult, da man må komme til bak vegger og tak. Dette innebærer at man kan være nødt til å rive vegger og tak, eller for eksempel legger nye gipsplater oppå eksisterende vegger.

Få et uforpliktende tilbud

Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal elektriker.

Få et tilbud

Tekniske løsninger i elektrisk anlegg

Har du i dag taklamper med synlige ledninger i taket? Ønsker du spotter? Da må man i så fall rive eksisterende tak for å komme til bak, eller sette opp nye takplater utenpå eksisterende tak. Om du fra før av har lav takhøyde, betyr dette at takhøyden vil minskes ytterligere. Ønsker du å beholde samme takhøyde, anbefales det å rive det eksisterende taket.

Det finnes flust av ulike innovative tekniske løsninger som både er smarte og funksjonelle, som du kanskje ønsker når du først skal oppgradere det elektriske anlegget. Det kan for eksempel være innen belysning, høyttalere/hjemmekino med skjulte ledninger, varme og klima, eller sikkerhet.

Alt dette må tas med i betraktning når det er snakk om pris på oppgradering av elektrisk anlegg.

Oppvarmingsløsninger

I eldre boliger er det vanlig med panelovner, og det er fortsatt mange boliger som utelukkende varmes opp ved hjelp av dette. I dag finnes det flere løsninger som kan varme opp boligen på en mer effektiv, miljøvennlig og kostnadsbesparende måte. Disse løsningene koster naturligvis litt å installere, men i mange tilfeller vil disse investeringene føre til et redusert strømforbruk – og i løpet av 10-15 år ser man ofte at oppgraderingen har betalt for seg selv.

De mest vanlige rommene å ha varmekabler i er på badet og i entreen. I nyere tid derimot er det flere og flere som installerer varmekabler også i stue, på soverom, og i andre oppholdsrom. Først og fremst for komfort – men også fordi det gir en jevnere oppvarming av boligen, til en lavere pris enn tradisjonelle panelovner.

Per dags dato er det installert mer enn 900 000 varmepumper i Norge, og det med god grunn. Ca 50-60% av energiforbruket i norske boliger brukes til oppvarming. En varmepumpe koster vanligvis mellom kr 15 000,- til kr 25 000,-, men ved å installere en varmepumpe kan du spare tusenvis av kroner i året – og allerede i løpet av 5-6 år kan investeringen bli lønnsom.

Hvilke oppvarmingsløsninger du har fra før av, og hvilke løsninger du ønsker ved oppgraderingen av det elektriske anlegget kan i stor grad påvirke prisen.

Få et uforpliktende tilbud

Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal elektriker.

Når bør du bytte eller oppgradere det elektriske anlegget?

En gjennomsnittlig levealder for et elektrisk anlegg er rundt 25-30 år. På 30 år må du anta at isolasjonen rundt ledningene blir kraftig svekket og at selve utstyret nærmer seg slutten av levetiden. Med et helt nytt elektrisk anlegg vil du få alle el-komponenter i topp moderne standard. Da kan du være trygg på at el-anlegget vil ha en lang levetid og være tilpasset dagens forbruk.

Ta gjerne en el-sjekk

En el-sjekk skal utføres av en autorisert elektriker som skal foreta en visuell sjekk og en stikkprøve av alt fra stikkontakter, kabler til sikringsskap.

En el-kontroll er en enda grundigere gjennomgang av det elektriske anlegget. Da blir også jordfeilbryter, overspenningsvern og strømmåler sjekket grundig.

Prisen på en el-sjekk som må være tatt av en autorisert elektriker ligger som regel på et sted mellom kr 2 000,- og kr 5 000,-, og tar gjerne 1-4 timer å gjennomføre – avhengig av størrelsen på din bolig og hvor mye som må undersøkes.

Er det elektriske anlegget overbelastet eller underdimensjonert?

Dersom sikringen går ofte, pæra i taklampen blinker ofte, eller gnistrer det i stikkontakten når du setter inn støpselet, kan dette være et tegn på at det elektriske anlegget er overbelastet eller underdimensjonert. Dette vil komme frem i en el-sjekk.

Slik finner du svakheter i ditt elektriske anlegg:

  1. Du har fortsatt skrusikringer. Dette forteller at anlegget er gammelt og ikke tåler et typisk moderne forbruk.
  2. Sikringene dine er unormalt varme. Dette tyder på at kursen kan være overbelastet.
  3. Ledninger, kontakter og støpsel er brunsvidde eller løse. Dette er et dårlig tegn.
  4. For mange skjøteledninger og mange ledninger ligger krøllet oppå hverandre.
  5. Kurser til våtrom og kjøkken bør være på minimum 16 ampere.
  6. Kurser til komfyren bør være minimum 20 ampere.
  7. Manglende overspenningsvern.

Har du oversikt over omfanget av ditt prosjekt og fått en overordnet forståelse av budsjettet ditt, er neste steg å komme i kontakt med den beste elektrikeren i ditt nærområde.

Her kommer du raskt i kontakt med den beste elektrikeren nær deg.

Planlegg ditt elektriske anlegg

God planlegging er nøkkelen til suksess. Tenk nøye gjennom hvilke løsninger du ønsker, slik at det elektriske anlegget blir tilpasset deres behov.

  • Hvor skal eventuelle lamper plasseres?
  • Ta hensyn til møblering og hvor diverse elektriske komponenter som tv skal stå.
  • Hvor skal stikkontaktene plasseres? Trenger dere stikkontakter på vegger, i tak?
  • Trenger dere stikkontakter ute?
  • Skal det monteres elbillader?

Ta også høyde for endringer som kan skje i fremtiden. Skal dere få flere barn? Skal dere bygge ut en loftetasje og gjøre den om til en tv-stue? Alle har ulike behov, og jo mer tid du bruker på planleggingen og tenker gjennom ulike scenarioer, jo mer vil du få ut av oppgraderingen av anlegget. Det vil bli rimeligere om alt er nøye planlagt, slik at elektrikeren og eventuelt andre fagfolk ikke trenger å gjøre endringer som fører til merkostnader underveis i arbeidet.

Valg av elektriker

Det finnes haugevis av elektrikere i landet. Alle opererer med ulike priser for materiell, timespris, kjøretillegg, m.m. Det å velge riktig elektriker kan være vanskelig, da det er mange faktorer du må ta hensyn til.

En elektriker med lang erfaring, gode referanser, som jobber raskt og effektivt vil ofte kreve en høyere timespris enn for eksempel en elektriker som nettopp har kommet ut av læra. Den erfarne elektrikeren vil kanskje bruke 1 time på en jobb som den mindre erfarne elektrikeren vil bruke 2 timer på. Dermed kan det være slik at den elektrikeren som er «dyrest» faktisk ender opp med å være billigst, nettopp fordi han har mer erfaring og jobber raskere.

Det er heller ikke nødvendigvis sånn at den billigste elektrikeren er den dårligste, og at den dyreste elektrikeren er den beste. Det kan være ulike årsaker til at elektrikeren har priset seg som han har gjort.

Vi ønsker å gjøre det enkelt for deg og hjelper deg med å finne den beste lokale elektrikeren, slik at du ikke trenger å bruke tid på å sammenligne alle elektrikerfirmaene i området.

Her kan vi sette deg i kontakt med den beste elektrikeren i nærheten av deg.

Få et uforpliktende tilbud

Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal elektriker.