Alt du trenger å vite om montering av downlights.

Montere downlights: Alt du trenger å vite

En av de største fordelene med downlights er deres evne til å gi en jevn og godt fordelt belysning, som kan bidra til å redusere øyeutmattelse og forbedre den generelle belysningen i rommet. De er også en energieffektiv belysningsløsning, og med LED-lys kan man spare mye strøm og redusere strømregningene.

Likevel er det viktig å være klar over at downlights krever litt mer planlegging og arbeid enn vanlige taklamper, da de må installeres i taket. Det er også viktig å sørge for at de er riktig plassert og ikke for nært vegger eller møbler, slik at de ikke forårsaker skygger eller blending.

I denne artikkelen ser vi nærmere på ulike typer downlights, fordeler og ulemper, hvordan de kan brukes i ulike rom, og hva du bør tenke på før du installerer dem i ditt eget hjem.

Få et tilbud fra en elektriker

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.

Hva er downlights?

Downlights er en populær belysningsløsning som gir et jevnt og behagelig lys i rommet. Disse lysene monteres vanligvis i taket og sender lyset nedover, derav navnet «downlights». Det er en moderne og stilren måte å belyse et rom på, og finnes i et bredt spekter av størrelser, former og farger for å passe til ulike interiørstiler og behov.

Hva er forskjellen på downlights og spotter/spotlights?

Forskjellen på downlights og spotter er i utgangspunktet at downlights blir skjult/innfelt i taket og dermed blir en diskret lyskilde. Det finnes justerbare downlights som gjør det mulig å tilpasse lysets retning. Spotter eller spotlights er montert på en skinne, som deretter monteres på taket – de er altså ikke skjult i taket som downlights.

Med det sagt så brukes ordet «spotter» veldig ofte om downlights, noe som kan virke forvirrende for deg som kunde. Selv elektrikere og de som lever av å selge lys, refererer ofte til downlights som spotter, men som tidligere nevnt er spotter i utgangspunktet montert på skinner, og det er det som utgjør forskjellen på de to lyskildene.

Hvor mye koster det å montere downlights?

Prisen for å montere downlights vil variere avhengig av flere faktorer, inkludert antall downlights som skal installeres, størrelsen på rommet og type downlights som velges. Kostnaden for å installere downlights i et rom på 10 kvadratmeter kan variere fra noen tusenlapper til flere titalls tusen kroner, avhengig av disse faktorene.

Hvis man skal installere LED downlights vil det per downlight i de fleste tilfeller koste fra ca. 600kr til 2.500kr. Det avhenger først og fremst av hva slags downlights man velger, om man velger downlights fra en kjent leverandør eller en mindre kjent leverandør, samt antall downlights man trenger. Hvis man skal kjøpe mange downlights, kan det være mulig å få det til en rabattert pris.

Utover prisen for selve lysene, koster det også for installasjonen. Hvis du skal ha halogenpærer kan du regne med en pris på ca. 1.000kr til 1.500kr pr punkt, mens med LED-lys kan prisen komme opp mot ca. 2.000kr pr punkt.

Dette kan påvirke prisen på downlights:

  • Rommets størrelse: Hvis rommet downlightsene skal monteres i er stort, vil det også være behov for flere lyspunkter, samt at installasjonsjobben vil ta lengre tid.
  • Hvor i boligen de skal installeres: Hvis du skal montere downlights på et bad eller våtrom, kan prisen ofte bli noe høyere enn for eksempel i stua, fordi man må ta flere hensyn til sikker montering og ekstra beskyttelse mot eventuell vannsprut og lignende.
  • Hva slags lyspærer du skal bruke: Halogenpærer er rimeligere enn LED-pærer, men hvis du tenker langsiktig, kan det lønne seg med LED-pærer. LED-pærene bruker mindre strøm enn halogenpærene og kan ha en levetid helt opp mot 25 år.
  • Hvor du bor: I større byer vil man som regel ha flere muligheter når det kommer til utvalg av lys, elektrikere og tømrere i området. Det fører til økt konkurranse, og en bedre mulighet for å gjøre en god deal. På mindre tettsteder kan det være langt til nærmeste elektriker og dårlig utvalg av ulike lys, som kan føre til at kostnaden blir høyere.

Downlights stue

Montering av downlights i stuen kan være en flott måte å oppgradere belysningen på og skape en moderne og stilren atmosfære. Før du går i gang med installasjonen er det viktig å tenke på plasseringen og antallet downlights du ønsker. Downlights bør plasseres med jevne mellomrom i taket for å sikre en jevn belysning av rommet.

Når det gjelder plassering er det best å unngå å installere downlights for nær vegger eller møbler, da dette kan skape skygger og redusere effekten av belysningen. I stedet bør downlights plasseres i midten av rommet, med jevn avstand mellom hver lampe.

Det finnes mange ulike anbefalinger når det kommer til antall downlights som er nødvendig. Alle har ulike behov, ønsker og forskjellige meninger. På generelt grunnlag bør avstanden til vegg være fra ca. 30 cm til 50 cm, og man forsøker normalt sett å holde avstanden fra spot til spot under 100 cm. Basert på dette kan du enkelt regne ut hvor mange spotter du har behov for. Disse avstandene vil gi tilstrekkelig belysning i rommet, samtidig som det ikke blir for sterkt eller blendende.

Husk også at valg av fargetemperatur kan påvirke stemningen i rommet. Hvis du ønsker en mer avslappende atmosfære, kan du velge downlights med varm hvit fargetemperatur, mens kald hvit fargetemperatur kan gi en mer energisk og arbeidsorientert stemning.

Downlights bad

Når man skal installere downlights på et bad er det noen spesielle hensyn som må tas. Først og fremst er det viktig å velge downlights som er egnet for fuktige omgivelser, som vanntette downlights med en høy IP-klassifisering. Dette vil sikre at downlightsene er beskyttet mot fuktighet og kondens som kan oppstå på badet.

Det er også viktig å ta hensyn til plasseringen av downlightsene. Det er vanlig å installere downlights over badekar og dusj, men det er viktig å sørge for at downlightsene ikke er for nær vannkilder og at de er montert på en trygg avstand fra dusjhoder og badekar.

Som en tommelfingerregel anbefales det å installere ca. en downlight pr kvadratmeter på badet.

Få et tilbud fra en elektriker

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.

Downlights kjøkken

Når du plasserer downlightsene på kjøkkenet, bør du vurdere hvor mye belysning du trenger i de ulike områdene. For eksempel vil det være naturlig å installere downlights over arbeidsområdene som benkeplaten og komfyren for å gi tilstrekkelig arbeidsbelysning, men man kan også plassere downlights ellers i taket for å gi generell belysning til rommet.

Man bør gjøre nøye oppmålinger slik at belysningen installeres korrekt, og med hensyn til hvordan man beveger seg på kjøkkenet.

Hvis man for eksempel har en kjøkkenbenk som er 70 cm dyp, kan det være hensiktsmessig å plassere downlightsene ca. 60 cm fra veggen. Dette sørger for at lyset ikke lyser deg i hodet når du står foran kjøkkenbenken, men heller over selve kjøkkenbenken hvor du tilbereder maten.

Downlights ute

Å installere downlights ute kan være en flott måte å oppgradere utendørsbelysningen på og skape en koselig og innbydende atmosfære på terrassen, balkongen eller i hagen. Før du går i gang med installasjonen er det viktig å velge downlights som er spesielt utviklet for utendørs bruk og som er beskyttet mot vær og vind.

Når det gjelder plasseringen av downlightsene kan du velge å montere dem på en rekke ulike steder, for eksempel i taket under en markise, under en balkong eller på terrassevegger. Det er også viktig å ta hensyn til strømtilførselen til downlightsene og sørge for at de er koblet til en pålitelig og sikker strømkilde.

Antallet downlights du bør installere avhenger av størrelsen på området du ønsker å belyse. For mindre områder kan ett eller to downlights være tilstrekkelig, mens større områder kan kreve flere downlights for å gi tilstrekkelig belysning.

Hva slags ulike typer downlights finnes?

Det finnes flere forskjellige typer downlights tilgjengelig på markedet, deriblant fast downlights, warmdim downlights, tilt downlights, 360° downlights, downlights for bruk i våtrom eller utendørs, og LED downlights som er energieffektive og har lang levetid. Det er også forskjellige størrelser og farger å velge mellom, slik at du kan finne downlights som passer til ditt spesifikke behov og stilpreferanser. Vi skal se nærmere på enkelte av dem.

Fast downlights

Fast downlights, også kjent som ikke-justerbare downlights, er downlights som er montert i en fast posisjon og ikke kan justeres eller beveges. Disse downlightene gir et jevnt og stabilt lys, og er vanligvis rimeligere enn justerbare downlights. Fast downlights er ideelle for generell belysning i rom som ikke krever justerbarhet, for eksempel korridorer eller kjellere.

WarmDim downlights

Warmdim downlights er downlights som gir varmt og mykt lys, som gradvis dimmes og skifter farge temperatur når de dimmes ned. Disse downlightene skaper en koselig og avslappende atmosfære, og er ideelle for rom som soverom eller stue. Warmdim downlights er også energieffektive og har en lang levetid.

Tilt downlights

Tilt downlights er justerbare downlights som kan vippes og rettes i forskjellige retninger for å lyse opp spesifikke områder i rommet. De klarer typisk å vinkle lyset ca. 30° i to ulike retninger. Disse downlightsene er ideelle for rom hvor det er behov for justerbar belysning, for eksempel i kjøkkenet eller spisestuen, hvor du kan rette lyset mot matlagingsområdet eller spisebordet.

360° downlights

360° downlights gir belysning i alle retninger, noe som gjør dem ideelle for å lyse opp store rom eller rom med høyt tak. Med disse kan man justere hver enkelt downlight til å for eksempel belyse et maleri, en plante eller andre deler av rommet. Her får man stor frihet til å kunne påvirke atomsfæren i rommet og selv velge hvilke deler av rommet som skal belyses.

Hva slags downlights bør du velge?

Når du skal velge downlights er det viktig å vurdere rommet der de skal monteres og dine spesifikke belysningsbehov. Hvis du ønsker å kunne justere lysets retning, kan du velge tilt downlights eller 360° downlights. LED downlights er et godt valg for energieffektiv belysning med lang levetid. Hvis du ønsker å skape en koselig atmosfære, kan du vurdere warmdim downlights. Det er også viktig å velge downlights med riktig størrelse og farge som passer til ditt rom og interiør. Ta hensyn til dine spesifikke belysningsbehov og stilpreferanser når du velger downlights for ditt hjem.

Få et tilbud fra en elektriker

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.

Kjøpe downlights selv eller gjennom elektrikeren?

Det er mulig å handle inn downlights selv og bestille installasjon separat fra en elektriker. Om det derimot vil lønne seg er vanskelig å forutsi.

Om det vil lønne seg avhenger av hvor du kjøper downlightsene og hvilken elektriker du velger å benytte deg av. Hvis du kjøper downlightsene selv kan du spare penger på selve produktet, men du vil også måtte bruke tid og krefter på å finne riktig type downlights, sammenligne priser og kjøpe dem. Når det gjelder installasjon vil du uansett måte bruke en godkjent elektriker.

Hvis du velger å kjøpe downlightsene gjennom en elektriker vil prisen du betaler ofte inkludere både produktet og installasjonen, samt muligens en garanti eller serviceavtale. Elektrikeren kan ikke gi garanti på produkter du selv har kjøpt inn, og hvis det skulle skje noe med lysene i etterkant, blir du nødt til å håndtere eventuelle klager og reklamasjoner på egenhånd. Selv om det kan være dyrere på kort sikt, kan det være en mer kostnadseffektiv løsning på lang sikt. Påse at du får en samsvarserklæring fra elektrikeren når arbeidet er utført.

Det kan også være at elektrikeren har en særlig god innkjøpspris på aktuelle downlights, og hvis du har behov for mange, kan det være mulig at du ender opp med en bedre pris på downlightsene gjennom elektrikeren enn du ville fått i butikken.

Andre downlights råd

  • God planlegging:

    I planleggingsfasen kan det være lurt å ta høyde for flere downlights enn du tror er nødvendig. Du kan alltids dimme ned lyset, og det er kjedelig hvis du finner ut at du har planlagt for få lys.
  • Velg riktig type downlights:

    Ved å velge riktige downlights til de ulike rommene og de ulike behovene hvert rom har, kan du enkelt påvirke atmosfæren og stemningen, slik at du for eksempel kan rette lysene mot diverse interiør du ønsker å sette i fokus.
  • Dimbare downlights:

    Du bør alltid velge downlights som kan dimmes, slik at du enkelt kan justere lysstyrken opp og ned etter behov.
  • Spør om råd:

    Det kan være utfordrende å velge downlights på egenhånd og vite hva som vil fungere best hvor. Hvis du er usikker kan du for eksempel rådføre deg med en elektriker, som har lang erfaring med ulike produkter, ulike hjem, og ulike behov.
  • Personlig tilpasning:

    Downlightsene kommer i mange farger, fasonger og størrelser, slik at det er enkelt for deg å finne noe som passer til ditt hjem og din stil.

Fordeler og ulemper med downlights

Før du bestemmer deg for å installere downlights i hjemmet ditt er det viktig å vurdere både fordeler og ulemper med denne typen belysning. Downlights kan gi en moderne og minimalistisk look til hjemmet ditt, men det kan også by på relativt høye kostnader.

Fordeler:

  • Gir et rent og moderne utseende til rommet
  • Kan brukes til å belyse spesifikke områder eller objekter
  • Tar opp minimalt med plass i taket
  • Kan være dimbare for å tilpasse lysstyrken etter behov
  • Gir jevn belysning
  • LED-downlights er energieffektive og har lang levetid
  • Finnes i ulike størrelser, farger og design for å passe til ulike interiørstiler og rom

Ulemper:

  • Kan være kostbare å installere
  • Kan føre til varmeopphopning hvis de installeres for tett på isolasjon eller andre materialer
  • Hvis de installeres feil, kan det føre til lyslekkasjer eller andre elektriske problemer
  • Kan gi sterkt og skarpt lys hvis de ikke er riktig plassert eller dimmet
  • Kan ikke enkelt flyttes til en annen del av rommet, da det krever en ny installasjon

Få et tilbud fra en elektriker

Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.