Hva koster en elektriker?
Timespris for elektriker
Alle elektrikerfirmaer opererer med ulike priser for elektrikertjenester, men en normal timespris for elektriker ligger ofte et sted fra 750-1 150kr. Det finnes også noen som er rimeligere og noen som er dyrere. Selv om pris er viktig for mange når det kommer til valg av elektriker, bør du også ta høyde for erfaring, kompetanse og tidligere referanser.
For å ta et eksempel, si du har en erfaren elektriker som tar 1 200kr timen og en elektriker med mindre erfaring som tar 800kr timen. Her er det ganske stor prisforskjell, men om den erfarne elektrikeren bruker 1 time på jobben og den mindre erfarne elektrikeren bruker 2 timer, så vil den erfarne elektrikeren allikevel koste deg mindre, selv om timesprisen er vesentlig høyere.
Det er ikke nødvendigvis enkelt for en elektriker å svare på hvor mange timer man tror man bruker på jobben på forhånd. Du kan da spørre elektrikeren om en fastpris på det bestemte oppdraget. Dersom pris er viktig for deg og du får fastpristilbud, vil det i så fall bli enklere for deg å sammenligne priser blant ulike elektrikere, og du har ingen risiko dersom elektrikeren skulle bomme på det estimerte timeantallet.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Hva påvirker prisen?
Utover timeprisen eller fastprisen du får fra elektrikeren, så er det flere utgifter du må ta høyde for i vurderingen. De fleste elektrikere har en oppstartskostnad. Oppstartskostnaden dekker normalt reisetid til og fra oppdragsgiver, arbeid med dokumentasjon og samsvarserklæring, og noe etterarbeid. Det kan derfor være stor prisforskjell i oppstartskostnad blant de ulike elektrikerne, avhengig av reiseavstand.
Se for deg at elektrikeren bruker 1 time hver reisevei, 1 time på dokumentasjon, og 5 timer på det faktiske arbeidet. Da har elektrikeren viet 3 timer av tiden sin på reise og dokumentasjon, samt 5 timer til arbeidet, som utgjør en hel arbeidsdag. Dette må dekkes inn. Noen elektrikere baker disse kostnadene inn i timesprisen eller fastprisen, mens andre spesifiserer kostnaden for disse elementene separat fra selve oppdraget.
Som oftest når man har behov for elektriker har man også behov for materialer. Materialer koster penger og elektrikeren vil også ta betalt for dette. Vanlig påslag på materiell ligger ofte et sted mellom 40% til så mye som 500%, avhengig av hva slags materialer det er snakk om. Hva slags materialer elektrikeren bruker, hvilken leverandør de bruker, hvilken innkjøpspris de får og hvilket påslag de tar ved videresalg, kan utgjøre store prisforskjeller for deg som kunde.
Hvordan finne billig elektriker?
Det er flere ting du må tenke på og ta høyde for i tilbudene du får fra de ulike elektrikerne. Timepris/fastpris, oppstartskostnad, reiseavstand, materialkostnad, påslag i materialer, erfaring og referanser. Kvalitet koster, og det kan være store forskjeller i kvaliteten på de ulike elektrikerne og på materiale de velger å bruke. Dermed er det ikke sikkert at den billigste elektrikeren er den du bør velge, selv om det kan virke fristende. Om du får et tilbud fra en elektriker som er vesentlig lavere enn de andre tilbudene du har fått, så kan det indikere at elektrikeren har få oppdrag, har misfornøyde kunder eller bruker materiell av lavere kvalitet.
Det viktigste er at du finner en elektriker som utfører arbeidet trygt, etter gjeldene lover og forskrifter, med gode resultater og som leverer et sluttprodukt du blir fornøyd med.
Her kan du komme i kontakt med den beste elektrikeren i ditt nærområde.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Hva er vanlig timepris på elektriker?
Vanlig timepris for elektriker ligger ofte et sted mellom 750kr og 1 150kr. Dette er også avhengig av hvor i landet du bor, om du bor i en storby eller på bygda, om det er mange elektrikere som konkurrerer om de samme kundene eller om det bare finnes et elektrikerfirma som tilbyr tjenester der du bor. Det finnes også elektrikere som opererer med lavere og høyere timespriser enn dette, men de aller fleste elektrikere priser seg i dette sjiktet.
Elektriker pris – konkrete eksempler
I priseksemplene tar vi utgangspunkt i kostnaden for selve oppdraget, ikke medregnet oppstartskostnad, material- og produktkostnader. Prisene er omtrentlige, og avvik kan forekomme basert på en rekke ulike faktorer.
- Utskifting av stikkontakt: pris ca. 1 000,-
- Montering av stikkontakt ute: pris ca. 2 000,-
- Montering av downlights: pris ca. 600,- til 800,- pr punkt
- Montering av lampe: pris ca. 1 000,-
- Legging av varmekabler: pris ca. 1 000,- pr m²
- Montering av elbillader: pris ca. 5 000,-
- Montering av komfyrvakt: pris ca. 2 000,-
- Nytt sikringsskap: pris ca. 15 000,-
- El-sjekk: pris ca. 3 000,-
Som nevnt tidligere kan det være mange variabler som er med på å påvirke prisen og totalsummen for hele oppdraget. Vi skal gå nærmere inn på noen enkeltoppdrag og forklare hvilke variabler det kan være snakk om.
Utskifting av stikkontakt pris
En elektriker bruker normalt sett 30-60 min på utskifting av en enkelt stikkontakt, men dette avhenger av hva slags type stikkontakt det er snakk om, plassering, eventuelle hindringer eller andre utbedringer som må gjøres samtidig.
Dersom du trenger en elektriker til utskifting av en enkelt stikkontakt, hvor det ikke er noen hindringer i veien, kan du regne med å måtte betale ca. 2 800,- totalt, inkludert reisevei, dokumentasjon og materialer. I dette eksempelet tar vi utgangspunkt i 500,- for reise og dokumentasjon, 1 000,- for faktisk arbeid, samt 300,- for selve stikkontakten. Du ender dermed opp med å betale ca. 2 800,- for utskifting av en stikkontakt.
Hvis du har flere stikkontakter som bør skiftes ut, vil kostnaden pr punkt bli langt rimeligere, siden reiseveien og tid brukt på dokumentasjon er ca. den samme. La oss si du ønsker å skifte ut 10 stikkontakter istedenfor 1. Da ender du opp med en totalkostnad på ca. 14 500,-, som utgjør en kostnad på ca. 1 450,- pr stikkontakt, nesten halvparten av prisen pr punkt sammenlignet med kostnaden for utskifting av en enkelt stikkontakt.
Faktorer som kan være med å påvirke prisen er for eksempel reisevei og hvilket installasjonsmateriell som brukes. Det finnes mange ulike typer stikkontakter:
- enkel
- dobbel
- firedobbel
- seksdobbel
- med og uten USB-C tilkobling
Prisnivået er ulikt på alle disse stikkontaktene. Det er også prisforskjeller mellom de ulike merkene, samt at de de forskjellige elektrikerne har ulike påslag på materialene som brukes.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Montere elbillader pris
Gjennomsnittlig kostnad for elbillader inkludert montering er ca. 15 000,-, men prisen kan variere mellom alt fra 10 000,- til 40 000,-. Hvor mye du vil være nødt til å betale avgjøres av hva slags type elbillader du ønsker, samt hvor omfattende arbeid som kreves i forbindelse med monteringen.
Du kan finne elbillader med montering til så lite som 10 000,-, men da er det sannsynligvis ikke snakk om de beste og mest kjente produktene på markedet. Samtidig finner du elbilladere som alene koster opp mot 20 000,-, uten montering. Det er altså store prisforskjeller på de ulike elbilladerne og ladeløsningene.
Hvor mye arbeid som må gjøres i forbindelse med montering avhenger for eksempel av hvor gammelt ditt elektriske anlegg er. Hvis det er store utbedringer og oppgradering som må til, vil naturligvis kostnaden for montering også øke betraktelig. Dersom du har et relativt nytt elektrisk anlegg, hvor montering kan skje uten oppgraderinger, vil monteringskostnaden holdes nede.
I noen tilfeller er det hensiktsmessig å grave ned kabelen mellom sikringsboksen og elbilladeren under jorda. Da må det graves en grøft i en viss dybde, og grøfta må fylles med riktig fyllmasse. Dette er også en faktor som kan være med å påvirke totalprisen.
Utskifting av sikringsskap pris
Gjennomsnittlig pris for utskifting/oppgradering av sikringsskap ligger på ca. 20 000,-, men prisen kan variere mellom alt fra ca. 10 000,- til 30 000,-. Disse prisene inkluderer alt av nye deler og monteringsarbeid. Prisen avhenger blant annet av antall sikringsskap du har behov for, samt om det holder å bytte ut innmaten i skapet, eller om hele skapet i sin helhet må skiftes ut.
Hvis det viser seg at hele det elektriske anlegget bør skiftes ut vil prisen derimot bli langt høyere. Med hele det elektriske anlegget menes alt av installasjonsmateriell, som sikringsskap, ledninger, stikkontakter osv., i alle boligens rom. For en boligstørrelse opp mot 100m² må du regne med en kostnad på 100 000,- eller mer. I mange tilfeller vil det derimot holde å kun bytte ut deler av det elektriske anlegget, slik at kostnaden ikke blir like høy.
I enkelte tilfeller kan det være behov for eller et ønske om å flytte sikringsskapet, basert på praktiske eller personlige preferanser. Selv om ingen av delene til sikringsskapet skal byttes ut, koster dette ofte et sted mellom 10 000,- til 25 000,-. Å flytte sikringsskapet fra en vegg til en annen i det samme rommet, blir naturligvis rimeligere enn å flytte sikringsskapet fra et sted til et helt annet sted i boligen. Har du et eldre anlegg vil denne jobben som regel være enda mer omfattende og tidkrevende.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Hva må du bruke elektriker til?
Du er nødt til å bruke elektriker til det meste av elektrisk arbeid, men det finnes noen ting du kan gjøre selv. Alt ev elektromateriell kan man enkelt handle på nett eller i butikk, men for å installere det trenger man hjelp fra en elektriker. Når alt av elektrisk materiell og elektriske komponenter er såpass tilgjengelig for alle er det ikke så rart at mange blir forvirret av hva man kan gjøre selv, og hva man faktisk trenger en faglært elektriker til.
Dersm du bestemmer deg for å installere noe på egenhånd og det skulle begynne å brenne i ettertid, risikerer du at forsikringsselskapet ditt ikke utbetaler forsikringspenger.
Det er veldig begrenset hva du selv har lov til å gjøre, men det finnes mindre arbeider du kan utføre på egenhånd.

Dette har du lov til å gjøre selv
- Skifte/montere varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
- Utskifting av deksler på stikkontakter, brytere og koblingsbokser.
- Koble til eller skifte topolede støpsler opptil 25 ampere, med og uten jording.
- Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter opptil 16 ampere, med og uten jording.
- Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger og ledningsbrytere.
- Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende som er koblet til med kroneklemme eller stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.
Viktig! Før du begynner på det elektriske arbeidet – les monteringsanvisningene nøye!
Alt arbeid som ikke inngår i denne lista må du overlate til elektrikeren.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Ting du bør tenke på før du velger elektriker
-
Sjekk Elvirksomhetsregisteret.
Alle godkjente elektrikerfirmaer som kan tilby og utføre elektrisk arbeid på faste installasjoner finner du her.
-
Planlegg nøye.
Hvis arbeidet til elektrikeren kan begrenses til en enkelt dag, vil det være rimeligere enn at elektrikeren må komme tilbake flere ganger. Finn ut konkret hva som skal gjøres nå, og hvis du planlegger for fremtidige oppgraderinger, vil det kanskje være lurt å gjøre noe av dette allerede nå, hvis det lar seg gjennomføre.
-
Avtal pris på forhånd og skriv kontrakt.
Hvis du på forhånd får et detaljert prisoverslag, har elektrikeren faktisk ikke lov til å etterfakturere deg for mer enn 15% uten at dette er godkjent av deg først. Da kan ikke elektrikeren gjøre store fordyrende utbedringer utover det som er kontraktsfestet, med mindre du har gitt klarsignal for dette. Forventet tidsbruk og estimert pris bør derfor være med i prisoverslaget du får fra elektrikeren.
-
Husk samsvarserklæring.
Samsvarserklæringen inneholder dokumentasjon som viser at alt elektrisk arbeid som har blitt uført er gjort etter kravene i gjeldene forskrifter. Dette må du ha dersom el-tilsynet kommer på besøk eller i forbindelse med salg av bolig.
-
Velg riktig elektriker.
Bruk en elektriker med gode referanser, som ikke er interessert i å lure kundene sine med fiktive arbeidstimer, eller ekstreme påslag på materialer. Her kan du komme i kontakt med den beste elektrikeren i ditt nærområde.
Få et uforpliktende tilbud
Få rask tilbakemelding med gratis og uforpliktende tilbud fra en lokal elektriker.