Hva koster det å legge varmekabler?
Varmekabler – komfort i hverdagen
De fleste synes ikke noe om å gå på et kaldt gulv. Et par tykke sokker kan hjelpe, men gir ikke den samme behagelige følelsen som et varmt og lunt gulv. Blir du kald på føtter og hender så blir du fort kald på resten av kroppen også. I Norge er vinteren lang og det er mange som ønsker å unne seg litt komfort i hverdagen.
Har du varmekabler i huset blir vinteren mer behagelig, i tillegg vil varmekablene spare deg for strøm.
Med varmekabler i huset får du jevn fordeling av varme, og du holder strømforbruket nede. Varmekabler har levetid opptil 50 år, men det forutsetter at kabler er riktig satt i gulvet. Alder på varmekabler skal ikke ha så stor betydning om hvor godt det varmer.
Gulvvarme kan i utgangspunktet benyttes i hvilket som helst rom i boligen. De vanligste rommene å installere gulvvarme er på badet, i entreen, og i kjelleren. De siste årene har det derimot vært en stor økning av folk som ønsker å installere varmekabler i alle slags rom; stue, kjøkken, soverom osv.
Det finnes i utgangspunktet ingen begrensninger for hvor varmekabler kan legges, så lenge forholdene legges til rette for det.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Varmekabler pris
Hvor mye varmekablene kommer til å koste totalt sett er vanskelig å forutsi. Det kommer an på om du skal gjøre deler av jobben selv, som gulvstøping og legging av gulv, eller om du skal la profesjonelle ta seg av hele jobben fra A-Å.
Hva koster varmekabler per m2?
Pris for å legge varmekabler ligger vanligvis på ca. 1000kr per m2. Prisen avhenger av hvor stort rommet er, og hvor mye watt man bruker per kvm. Jo større rommet er jo lavere vil prisen være per kvm. Priser for å bruke varmekabler eller varmefolie er omtrent like. Det koster rundt 500kr per m2 varmekabel, mens varmefolie koster ca. 600kr per m2.
Hva påvirker prisen på varmekabler?
Deres valg av løsning og hvordan underlag fagfolk må jobbe med kan påvirke prisen.
Den aller billigste løsningen er å velge varmefolie som legges enkelt under gulv som parkett og laminat. Der det ikke trengs å støpe. Bad blir selvsagt dyrere da det må både avrettes, støpes, legge på membran før man legger varmekabler og fliser.
Det er lurt å ta kontakt med en sertifisert elektriker som kan komme på befaring for å gi deg rett pris basert på valg av løsning, behov og bruksområdet. Til baderommet der det skal være fliser har man behov for større effekt, mens soverom og stue ikke trenger like stor effekt.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Hvorfor legge varmekabler?
Med varmekabler og varmefolie fordeles varmen jevnt i hele rommet og det vil føles lunt sammenlignet med andre varmekilder som varmeovn og varmepanel. En termostat sørger for presis styring, og med nattmodus så senker du energiforbruket. Det er ingen fare for overoppheting. Rom med gulvvarme er ofte det mest brukte rommet i huset, og kan brukes hele året. Varmekabler er miljøvennlige, lager ikke lyd, er vedlikeholdsfritt, har lang levetid, og tar ingen veggplass da hele systemet er plassert under gulvet. Dere kan ta i bruk alle vegger i rommet for å innrede, og ikke tenke på om panelovnen kommer i veien.
Varmekabler er godt for inneklimaet også. Våtrom holdes tørt og eventuelle fuktlekkasjer blir tørket hvis varmen er på hele tiden. Så det anbefales ikke å skru av varmen helt, spesielt i våtrom og kalde kjeller etasjer der gulvbelegget er generelt kaldere enn resten av boligen. Det samler heller ikke støv slik det gjør med tradisjonelle panel eller veggovner.
Noen fordeler med varmekabler:
- Lang levetid, opptil 50 år
- Ingen støy
- Tar ikke plass i rommet
- Miljøvennlig
- Enkelt å installere
- Reduserer strømforbruket
- Varmer opp rommet raskt
- Jevn varmefordeling
Hvor kan man bruke varmekabler?
Varmekabler kan brukes i alle rom i hele boligen, stue, kjøkken, soverom, entre, kjeller og baderom, så lenge underlaget er korrekt.
Gulvet på badet må være støpt og tørket, før det legges membran. Da er gulvet klart for å legge varmekabler før fliser legges. Andre rom som soverom stue og kjøkken kan varmekabler legges hvis det er lagt til avrettingsmasse. De fleste bruker varmefolie i stue og soverom fordi det er mindre jobb, har god effekt, og øker komforten i hjemme året rundt.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Varmefolie eller varmekabler?
Begge løsningene er gode! Varmefolie er en karbonfilm som gir varme til det den ligger inntil og kan legges uten støp. Det eneste du trenger er isoleringsplater og et lag med bygg plast før man legger gulv. Fordeler med varmefolie er at den gir behagelig varme og kan justere temperaturen enkelt opp og ned. Denne løsningen tar mindre plass, og kan brukes under laminat, vinyl og tregulv. Det er rimeligere å legge tradisjonelle varmekabler, men bruker lengre tid å legge fordi man må dypere inn i gulvet. Varmefolie koster noe mer, men er tar kortere tid å legge. Det anbefales å legge varmefolie på større områder, som for eksempel stue.
Varmekabler kan legges på den tradisjonelle måten eller med varmekabelmatte. Tradisjonelle varmekabler kan kun settes i støptgulv, mens varmekabelmatte ligger i et nett og selges i rull. Den skal være raskere å installere.
Det finnes også et tredje alternativ, vannbåren varme. Det har tidligere kostet mer å installere slik løsning, men har i dag blitt veldig konkurranse dyktig på pris når det gjelder gulvvarme. Det er dyrere investering, men er rimeligere i bruk hvis man har installert varmepumpe. Denne løsningen kan kobles til forskjellige energikilder, bergvarmepumpe, luft-vannvarmepumpe eller solfangere/solpanel.
Kan du legge varmekabler selv?
Arbeidet med underlaget og gulvet kan du gjøre selv, men både varmekabler og varmefolie må legges av profesjonelle fagfolk. Det finnes noen alternativer til gulvvarme som du kan legge selv, men disse er ofte ikke av samme kvalitet og har heller ikke like lang levetid som varmekabler og varmefolie.
Mange tenker at de skal spare penger på å utføre jobben selv, men ufaglærte har ikke lov å montere varmekabler som er fastmonterte. Utfører du jobben med dette selv og det oppstår en situasjon som leder til skade, vil du risikere å få avkortning eller ingen dekning gjennom forsikringen. Derfor er det viktig å få jobben utført av kvalifisert personell og at du får jobben godt dokumentert.
Vi samarbeider med en rekke fagfolk over hele landet og ønsker å gjøre det enkelt for deg. Vi skaffer deg et gratis tilbud fra en elektriker i nærheten av deg.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Hva må du vite før du legger varmekabler?
Når du skal velge varmekabler så må du vite en del ting før du velger den rette løsningen. Hvor stort rommet er, hvor mye varme du trenger i det rommet, hva slags gulv du har fra før eller hvilke gulv du har tenkt å legge, hvor mye effekt gulvvarme skal ha, underlag til varmekabler og styring av gulvvarme. Spesielt på bad kan enkle konstruksjonsfeil føre til enorme merkostnader i senere tid.
Mål opp rommet
Start alltid med å måle rommet slik at du finner ut hvor mye kabler du trenger, den enkleste måten å regne på er lengde x bredde så får du rett m2. Når arealet er målt så må du måle senteravstand (cc = lengde på kabel i m2) for å beregne hvor store sløyfer kabler det skal være. Dette må gjøres for at du skal dekke hele rommet med rett avstand. Vær nøyaktig når du måler, hvis målingen er unøyaktig så kan det bli et problem når du skal legge kabelen.
Sjekk underlaget
Finn ut hva slags underlag du har, hva slags underlag som kreves, og hvilken type gulv det skal legges over varmekablene. Underlaget for bad er annerledes enn underlaget for soverom. I badet må det støpes og legge membran før det legges varmekabler. Det er viktig at støpet er helt tørt før det legges membran. Pass på at flislimet tåler høy nok temperatur.
Isolering
God isolering er viktig å tenke på, hvis rommet det skal legges gulvvarme i er godt isolert så er effekten av gulvvarmen best. Hvor god effekt gulvvarmen gir, avhenger av hvor mye watt du legger per kvm. En annen ting som også spiller en rolle er om boligen er bygd i nyere tid, eller om det er en eldre bolig. Nyere bolig er bedre isolert, dermed mindre varmetap. Eldre boliger som ikke er så godt isolerte kan miste en del varme på grunn av trekk fra vegger og vinduer. Hvis boligen er eldre så burde man ha flere varmekilder for de aller verste dagene i vintermåneder. Peis er et godt alternativ hvis man har plass til det.
Varmekabler på bad
Hvis det er badet du skal legge kabler i så er det noen steder man ikke trenger å legge varmekabler, som f.eks. under rundt sluket, under badekar og innredning. Det kan bli problematisk å ha riktig fall hvis varmekabler ligger tett inntil sluket.
Hvis innredning og toalett er frittstående så trengs det ikke varmekabler under, men hvis du velger innredning og toalett hengende på veggen så kan man bruke kabler under for å unngå kaldt område under.
Varmekabler på soverom
På soverom og andre rom der det er tregulv finnes det gode løsninger for å sette inn skjult varme, som gir muligheter for å velge varmekabler eller varmefolie. Begge gir god og behagelig varme, og er enkelt å installere. Før du velger et av alternativene, så er det lurt å sette seg ned og finne ut hva behovet er og hvor mye man er interessert i å investere.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
Andre nyttige ting å vite
Hvor mange grader det burde være i forskjellige rom avhenger av hvor kaldt eller varmt du liker å ha det i huset, men normalt så er det mellom 16-18 grader i entre/gang, kjøkkenet pleier det å være mellom 20-21 grader, stue mellom 20-22 grader og 22-28 grader i baderommet.
Generelt pleier de fleste som har gulvvarme å skru ned temperaturen rundt mai måned, og skrur opp igjen når høstmørket nærmer seg og kalde netter er i vente.
Tidligere ble det valgt termostater med kun 3 styrker. I dag kan man velge mellom gode termostater. Det finnes også smarte termostater som kan fjernstyres fra mobilen. De kan justeres til sommer og vintermodus, samt nattmodus.
Hvor mye koster oppvarming med varmekabler?
Oppvarming med varmekabler er generelt rimeligere enn tradisjonell oppvarming som veggovner eller frittstående ovner, men det er flere faktorer som spiller inn. Kabler må være plassert gunstig og det må være god isolasjon under. Besparelsen er normalt på rundt 10-15 prosent.
Effekten ut i rommet kan påvirkes av støp og type gulv som er i rommet. Jo lave massen er som varmen skal trenges gjennom, jo raskere vil gulvet varmes. F.eks. hvis varmekabler ligger på støp som er 50 mm i tykkelse så tar det ca. 2 timer å varme opp gulvet, og hvis kabler ligger på dobbelt så mye tykkelse, 100 mm, så tar det ca. 8 timer å varme opp det samme gulvet.
Oppvarming med varmekabler er rimeligere enn panelovner, men er dyrere enn varmepumpe. Hele 3 ganger dyrere med varmekabel oppvarming sammenlignet med varmepumpe. Likevel er det mange som foretrekker å ha varmekabler i boligen sin fordi det gir jevnt og rask oppvarming. Det anbefales å ha rundt 22 grader i oppholdsrom, noe høyere i bad.
For hver grad du senker så kan man spare 5 prosent i oppvarmingskostnader, så det er lurt å justere alt ettersom vær og temperatur ute og årstid du befinner deg i. Men det vil likevel variere hva det faktisk koster å bruke varmekabler. Strømpriser, temperatur ute, innetemperatur, rommets plassering og hvor mange yttervegger det gitte rommet har.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.
7 ting du bør tenke på før du legger varmekabler
- Areal på rommet det skal legges varmekabler i.
- Hvilken type rom varmekablene skal legges i. Forskjellige rom har forskjellige løsninger.
- Det må være rett underlag for løsningen man velger. Noen underlag krever støpt gulv, andre underlag kan man legge varmekilder rett under tregulv eller vinyl.
- Isolering av undergulvet for å unngå eller begrense varmetap. Det holder rommet varmt samtidig som varmekostnadene holdes nede.
- På badet og andre steder det skal legges tradisjonelle varmekabler krever det at man legger støp før varmekabler legges. Membran må også legges i badet før varmekabler legges.
- Det elektriske arbeidet skal utføres av en godkjent elektriker.
- Ved fullført installasjon får du en samsvarserklæring, kurshenvisning til sikringsskapet og opplæring i hvordan termostater fungerer.
Få et tilbud fra en elektriker
Få rask tilbakemelding fra en kvalitetssikret elektriker som passer for deg.